De geschiedenis van contactlenzen

ContactlenzenVerschillende typen contactlenzen zijn de afgelopen decennia gebruikt om ogen de corrigeren. De eerste brillenglazen zijn ontwikkeld door Salvino D'Armante rond 1284 in Pisa, Italië, maar er zijn mensen die van mening zijn dat alle lof voor deze uitvinding uitgaat naar Alessandro Spina uit Firenze.

De eerste bril werd gebruikt om myopie (bijziendheid) te corrigeren. Brillenglazen voor verziendheid zijn niet ontwikkeld tot de 15e eeuw.

Leonardo da Vinci maakte al schetsen van contactlenzen rond 1508. In 1820 Sir John Herschel, een Britse sterrenkundige, maakte uiteindelijk de suggestie een lens te ontwikkelen die perfect op het oog zou passen.

Echter, het ontwikkelen van een model van een oog bleek onmogelijk in de periode vóór de uitvinding van verdovingen en narcose.

Een Duitse fabrikant van brillenglazen, F.A. Müller, ontwikkelde in 1887 een transparante lens om de oogbal te kunnen beschermen. De uiteindelijke eerste echte contactlenzen zijn in 1888 geproduceerd door zowel een Zwitserse arts, A. Eugen Fick en door een opticien uit Parijs, Edouard Kalt.

De uiteindelijke lof is toegewezen aan Fick, die als eerste modellen heeft gemaakt van de ogen van konijnen en later contactlenzen voor zichzelf heeft ontwikkeld.

Volgens historische gegevens waren deze eerste lenzen erg oncomfortabel en waren slechts voor 2 uur te verdragen.

Door verdere technische ontwikkelingen, werden de lenzen steeds beter passend op het oog. Echter, het material dat werd gebruikt bestond uit glas, hetgeen de zuurstoftoevoer naar het oog belemmerde en waardoor het risico op infecties toenam.

De doorbraak in de ontwikkeling van contactlenzen kwam met de uitvinding van plastic. In the United States, Obrig en Mullen ontwierpen de eerste lenzen met polymethylacrylaat (PMMA). Met het oog op comfort en veiligheid, bleken deze lenzen veel beter dan lenzen van glas, ondanks dat PMMA ook niet zuurstofdoorlatend is.

De eerste contactlenzen die lijken op de lenzen van vandaag de dag, kwamen op de markt in 1948 toen Kevin Tuohy zijn lenzen produceerde in Amerika. Tuohy’s lenzen, welke alleen het hoornvlies van het oog bedekken, in plaats van het gehele oog, waren de, wat wij nu ‘harde lenzen’ noemen.

De ontwikkeling van zachte contactlenzen begon in de vijftiger jaren en deze waren gebaseerd op een, toendertijd recentelijke uitvinding, genaamd hydroxyethylmethacrylaat (HEMA). Apotheker Otto Wichterle maakte in 1961 de eerste zachte lenzen met behulp van een machine die hij had gemaakt van fietsonderdelen en de mechanische bouwdoos van zijn zoon. Gebaseerd op het werk van Wichterle, bracht Bausch & Lomb in 1971 de eerste zachte contactlenzen op de markt.

Vanwege de zachte, comfortabele structuur, zijn zachte contactlenzen enorm in populariteit gegroeid. Vandaag de dag bestaat de meerderheid van verkochte contactlenzen uit zachte lenzen.

Bekijk alle prijzen hier:
Zoek:
Sitemap | Medical Disclaimer | Lenzenprijzen.com | Contact | Partners | Lenti a contatto, lentine www.precioslentillas.es Linsen DE Linsepriser.com Linssit.net LinserpÄnett.no Contact lens prices Lenzenprijzen.com Contacts in England Lenses online NZ

www.linsenpreise.ch